<< назад


ОБЩЕСТВЕНА РЕАКЦИЯ СРЕЩУ АНТИЕВРЕЙСКАТА ПОЛИТИКА В БЪЛГАРИЯ 1940 -1944 Г.

ОБЩЕСТВЕНА РЕАКЦИЯ СРЕЩУ АНТИЕВРЕЙСКАТА ПОЛИТИКА В БЪЛГАРИЯ 1940 -1944 Г.

Още с публикуването на проекта за Закон за защита на нацията през октомври 1940 г. и по време на обсъждането дял ІІ – “За лицата от еврейски произход”, предизвиква бурно обществено недоволство.
Прочети още >
31

“Калугерски възпоменания на историята”, чернова на статия от Серафим Георгиев по повод съпротивата на Българската православна църква срещу репресиите над евреите, изпратена до Петър Габровски, министър на вътрешните работи и народното здраве.

София, Б.д.

Вижте всички 3 изображения на документа

185

Молба до председателя на ХХV ОНС и народните представители за милост към евреите.

София, Б.д.


490

Досие на Българския лекарски съюз в Дирекция на полицията с приложен списък на лекарите евреи, донесение за протестното писмо на Съюза срещу законопроекта за защита на нацията и фотокопие на писмен протест на лекари срещу жестокости към баските в Испания.

София, 9 ян. 1933 – 21 ян. 1943

Вижте всички 34 изображения на документа

35

Извлечения от книгата за раждания на Равината на евреите от ешкеназки обряд в Белград, издадени на Ливия, Роберт, Иван и Златан Бергер.

Нови сад, 1939

Вижте всички 5 изображения на документа

528

Позив [на ЦК на БКП] против антисемитските действия на членовете на Съюз "Ратник", против провокаторите и чуждите агенти.

Б.м, 1939

Вижте всички 2 изображения на документа

115

Коректура на съобщение в Бюлетин на Централната консистория на евреите в България за антиеврейски прояви в София, прегледана от Дирекция на полицията.

София, 27 ян. 1939


527

Позив на Работническата партия за борба срещу антисемитизма и фашистката организация "Ратник".

София, преди 1 септ. 1939

Вижте всички 7 изображения на документа

518

Позив от БРП – София към работниците и трудещите се против поскъпването на живота и спекулата; против изчезването от пазара на стоки от първа необходимост и срещу подготвения законопроект за защита на нацията.

София, преди дек. 1940

Вижте всички 3 изображения на документа

41

Писмо от избирател евреин до д-р Никола Сакаров, народен представител от ХХV ОНС, за промяна на чл.15 "б" от законопроекта за защита на нацията.

София, преди ноем. 1940

Вижте всички 2 изображения на документа

44

Изложение от съпругите и децата на евреи опълченци до народните представители от ХХV ОНС срещу внесения за разглеждане в Народното събрание законопроект за защита на нацията.

София, преди ноем. 1940 г.